Részletes leírás

Az építőanyag

Kizárólag sűrű évgyűrűjű, bizonyíthatóan Észak-Finnországból származó erdeifenyőt használunk. A faanyag a 65. szélességi foktól északra kerül kitermelésre a finn erdőgazdálkodás szabályai szerint megművelt és ellenőrzött erdőkből. Rönkjeink, gerendáink legalább 100 éves, egyenes törzsű erdeifenyőkből készülnek.

Gépi megmunkálású rönkjeink 150-230 mm közöttiek, laminált (rétegelt-ragasztott) gerendáink 95x180-240x260 mm-esek. Mint minden esetben, a felhasznált faanyagok tekintetében is igyekszünk ügyfeleink különleges kéréseinek eleget tenni. Amennyiben a fentiektől eltérő dimenziókra van szüksége, jelezze ajánlatkérésében.

Szerkezeti felépítés

A fa számtalan kiváló tulajdonsága mellett a faház szerkezete is tartogat meglepetéseket. Tudta, hogy a rönk- és gerendaház statikailag erős, önhordó szerkezet, amely földrengésbiztosabb más építési módoknál? Rönkjeinket a Finnországban használatos tradicionális skandináv metszéssel illesztjük össze. A rönkök és gerendák illesztéseit (profilokat), valamint a sarki illesztéseket gépi marással készítjük. A rönkök és gerendák vertikális megerősítését, bizonyos szakaszonkénti furatokkal és abba illeszkedő facsapokkal biztosítjuk. A ház sarkainál 12 mm-es menetes szárral történik a szerkezet függőleges megerősítése.

Stílus

A város zajától távol, erdőszélen vagy domboldalon, vízparton vagy hegyoldalban ideális választás egy a tájba illő faház. Rönk-vagy gerenda? Mindkét típusnak vannak hívei. A rönk, amely a fa teljes keresztmetszetét megjelenítő eljárás, elsősorban alpesi stílusú házakhoz, illetve erdei környezetbe ajánlott. Masszív, rusztikus jelleget kölcsönöz a háznak.

A gerenda, amely megmunkált, szögletes elemekből nútolással készül, elegáns, jól bútorozható belső teret biztosít, modern és antik berendezés egyaránt illik hozzá.

A rétegelt ragasztott gerenda a fa belső nyújtotta meleg hangulatot biztosítja modern formában. Ebben az esetben nem kell számolni a gerendák természetes száradásából eredő repedésekkel.

Tervezéstől a beköltözésig

Fél év, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön. Persze ha valaki már pontos tervekkel rendelkezik amikor felkeres bennünket, rövidebb idő alatt is felépülhet álomháza. Az építkezés gyors és rendezett, szerkezetkész és kulcsrakész kivitelezést is vállalunk. Igény esetén kalákában is felépítheti házát, a biztos hátteret jelentő építésvezetőnk segítségével.

A minőség megőrzése érdekében nincs értelme siettetni az építést. A munkafolyamatok sorrendjének és a javasolt száradási időnek a betartása nélkülözhetetlen a minőségi kivitelezéshez.